Op reis gaan met je drone, blijkt niet zonder risico’s. Zo ondervond documentairemaker Dane Christensen. De 25-jarige Amerikaan moest zijn onbemande vliegtuig inleveren bij de Cubaanse douane.

Ingepikt

Na al diverse reizen met zijn Phantom te hebben gemaakt, was dit niet hetgeen hij had verwacht. De Cubaanse douane pikte zijn tas eruit voor een grondige controle. Naar aanleiding hiervan moest hij zijn drone direct achterlaten. Hijzelf mocht het land wel in, maar zijn drone kwam niet verder dan het vliegveld. Wanneer Dane het land weer uitgaat, mag de drone gelukkig wel weer mee naar huis.

Boete

Het proberen mee te nemen van de drone in Cuba kost hem aan het eind van de rit helaas nog wat meer dan flink wat zweetdruppels en uren wachttijd. Bij het verlaten van het land moet hij een boete ter hoogte van 1% van de waarde van zijn drone per verbleven dag achterlaten.

Reispartner

Christensen was samen met een vriend op weg naar Cuba om een leuke drone-documentaire van het land in elkaar te knutselen. Aangezien de Phantom al mee was geweest naar onder andere Noord Amerika, Hawaii en Mexico, om aldaar korte films, documentaires en bruiloften te filmen, verwachtte het duo geen problemen. Na een uren durend proces van het scannen van zijn tas tot het noteren van zelfs de serienummers van de aanwezige batterijen, werd zijn 7 kilo wegende drone ingenomen. Dane probeerde de aanwezige Cubanen nog op een dwaalspoor te brengen, door te zeggen dat het om een stabilisator voor zijn camera ging, maar helaas trapte de douane daar niet in.

Checken

Hoewel Cuba hoogstwaarschijnlijk een uitzondering is wat betreft toelating van drones, is het raadzaam om de regelgeving van je desbetreffende vakantieland en de vliegmaatschappij even te checken. Want ook ín het vliegtuig kan een drone problemen opleveren. cuba3cuba3

0 Reacties

    Plaats een reactie