In de eerste 4 maanden van dit jaar zijn er al ruim 1700 bootvluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee. Het Migrans Offshore Aid Station (MOAS), heeft daarop actie ondernomen en momenteel actief in het gebied. Hetgeen hun zoektocht en reddingsacties aanzienlijk vergroot, verbetert en vergemakkelijkt zijn de 2 S-100 camcopters.

Reddingsacties

Het team dat sinds vorig weekend bezig is met reddingsacties in het gebied is een samenwerking van het MOAS, een team van Artsen Zonder Grenzen en het Oostenrijkse Schiebel welke gespecialiseerde drones maakt. Zij beschikken onder andere over een 40 meter lang high-tech reddingsschip met bemanning, een medische crew en dus twee S-100 camcopters met piloten van Schiebel. moasmoas

Camera's 

De S-100 drones  zijn uitgerust met twee camera’s. Vlak onder de neus bevindt zich de frontale camera, welke gedurende de dag te gebruiken is. Op de buik van de drone is een bolvormige camera geplaatst welke een real-time infrarood videofeed levert. Door deze toevoeging kunnen de reddingswerkzaamheden ook ’s nachts door blijven gaan.

S-100 drones 

Het volautomatische opstijgen en landen gaat verticaal en behoeft daarom weinig ruimte voor de S-100. Wanneer het apparaat daalt, komt een harpoen los uit de onderkant, welke zich vastzet in een speciaal rooster op het dek. Weersomstandigheden hebben vrijwel geen invloed op de drone, waardoor de werkzaamheden 24 uur per dag door kunnen gaan. Het apparaat is zowel boven land als boven zee tot op 200 km afstand te besturen. Door gebruik te maken van vooraf geprogrammeerde GPS-waypoints kan de S-100 ook zelfstandig vluchten maken. Normaal gesproken kan het apparaat tot 6 uur vliegen, maar met uitbreiding van een externe tank kan dit uitgebreid worden. s100s100

Informatie 

De beelden welke de S-100 doorstuurt naar de Phoenix, het reddingsschip, geven zoveel informatie dat de bemanning direct weet hoe de situatie ter plaatse is. Te zien is bijvoorbeeld in welke staat de boot is, of het water maakt, er mensen in zee drijven, er wapens aan boord zijn en hoe hoog de nood voor hulp is. Voor te stellen is dat deze informatie cruciaal is tijdens een reddingsoperatie. Hier kan de juiste informatie vaak letterlijk het verschil maken tussen leven en dood.

Prijskaartje

Aan een dergelijk apparaat hangt uiteraard een prijskaartje. De standaard uitvoering van de S-100 kost zo’n 400 duizend dollar, de uitvoering waar tijdens deze reddingsmissies gebruik van wordt gemaakt kost 1 miljoen dollar. Volgens Schiebel zijn er wereldwijd zo’n 250 S-100 drones operationeel.  

Redding

Dit jaar is er, in tegenstelling tot vorig jaar, toestemming verleend om boven de Libische territoriale wateren te vliegen. Vorig jaar zijn er door de MOAS 3000 mensen gered in 60 dagen op de Middellandse Zee. In de eerste tocht van dit jaar zijn al 473 mensen gered, waaronder 45 kinderen en 8 zwangere vrouwen. De reddingsacties van de Phoenix, uitgerust met S-100 drones, zal tot oktober actief zijn in de Middellandse Zee.

2 Reacties

  1. Michal

    Shut up and take my money.

  2. Mart Jans

    Kost wat, maar dan heb je ook iets!! Goed werk

Plaats een reactie