Naar aanleiding van een noodlottig incident met een reekalf, gaat Brabants Landschap een proef met een drone doen. Deze drone zou dan zijn uitgerust met een warmtegevoelige camera, waardoor dergelijke ongelukken wellicht in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Desastreus

Het treurige voorval vond afgelopen week plaats in natuurgebied De Brabantse Wal, bij Bergen op Zoom. Een reekalfje hield zich verborgen in hoog gras, voor een naderende maaimachine. De messen van de machine hakte in de voorpootjes van het arme dier. De gevolgen voor het zwaargewonde reekalf waren desastreus, het beestje moest worden afgemaakt. Boswachter Erik de Jonge werkt altijd nauw samen met de boeren die de maaiwerkzaamheden uitvoeren, maar heeft dit geval helaas niet kunnen voorkomen. reekalfreekalf

Drone

Om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen, wordt een proef met een drone opgezet. Deze drone zal zijn uitgerust met een warmtegevoelige camera. De drone zal worden geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in drones en warmtegevoelige camera's. Dit bedrijf benaderde boswachter De Jonge, nadat het drama met het reekalf door diverse media was opgepikt. De Jonge vertelt hierover "Zij willen gratis en voor niets komen proberen of het werkt. Daar maken we volgende keer zeker gebruik van". Helaas vallen er tot op heden tientallen slachtoffers op jaarbasis op deze manier.

Succes

Eerder dit jaar kon al een succesverhaal worden toegeschreven aan een drone, ten behoeve van jonge reeën. Echter is De Jonge erg benieuwd naar de proef en wil hij eerst zien of het daadwerkelijk kan, "want van een kalfje komt maar weinig warmte. Ik vraag me af of dat genoeg is om met die camera op te pikken".

0 Reacties

    Plaats een reactie