Nils Rodday, student aan de Universiteit Twente, deed voor een drone fabrikant onderzoek naar de veiligheid van professionele drones en kwam tot de conclusie dat deze eenvoudig zijn te hacken. Om het op te lossen moet je onder andere de hardware aanpassen, schrijft Nils Rodday in zijn afstudeerscriptie.

Drones hacken

Dat de goedkopere consumenten drones relatief makkelijk te hacken zijn werd eerder al bekend toen een student van de Radboud Universiteit voor zijn stage onderzoek aantoonde de populaire DJI Phantom 2 Vision+ te kunnen hacken. Ook werden eerder deze maand de Parrot Bebop en de Parrot AR.Drone gemakkelijk overgenomen. Nils Rodday toonde aan dat ook professionele drones van 20 tot 25 duizend euro eenvoudig over te nemen zijn.

Begeleider

Ricardo de Oliveira Schmidt begeleidde Rodday bij zijn afstudeeronderzoek en noemt de bevindingen van zijn student ‘een groot probleem, dat niet makkelijk is op te lossen’. Oliveira Schmidt noemt het ‘zeer gevaarlijk’ dat een onveilige chip wordt gebruikt in dure drones die voor professionele doelen worden ingezet zoals surveillance en grenscontroles. Rodday heeft slechts één drone van één merk onderzocht, maar hij weet dat er meer soorten professionele drones op de markt zijn die dezelfde kwetsbare communicatiechip maken.

Drones overnemen

Rodday deed zijn onderzoek op verzoek van een fabrikant van drones voor professioneel gebruik. Rodday wist de communicatie tussen controller en drone te onderscheppen en vervolgens commando’s te geven alsof hij de controller was. Dit kon hij tot op twee kilometer afstand van de drone. De belangrijkste zwakke plek is de communicatiechip die de drone gebruikt voor alle radiocommunicatie. Daarnaast kampt het systeem met andere cruciale bugs.

Elektrotechniek of informatica

Het zal niet iedereen lukken om zomaar een drone plat te kunnen leggen, maar studenten elektrotechniek of informatica die de thesis van Rodday lezen zullen vrij eenvoudig de chip kunnen hacken en de besturing overnemen. Welke fabrikant de drones levert, maken de onderzoekers niet bekend. Voor het afstudeeronderzoek is een geheimhoudingsverklaring getekend.

Andere hardware

Het probleem is niet met een simpele software-upgrade op te lossen. De hardware van de drones zal aangepast moeten worden. Wanneer de fabrikant dit wilt doen betekend dat het alle verkochte drones moet terugroepen. nils-rodday-student-universiteit-twente-hackt-professionele-dronenils-rodday-student-universiteit-twente-hackt-professionele-drone

1 Reacties

  1. OokStudent

    Hahahahaha vet gedaan Nils!!!

Plaats een reactie