Het noodlot heeft toegeslagen voor een jongeman uit Den Haag. Zijn dure DJI Inspire 1 drone, een high-tech apparaat van duizenden euro's, is door de Politie in beslag genomen. De verdachte dronepiloot Menno Mulder is heel open over de zaak en trekt online de aandacht. Op YouTube heeft Mulder een video geplaatst met uitgebreide toelichting en ook op zijn Facebook-pagina staat een verwijzing naar de video van het incident.

Politie

Op 29 augustus 2015 neemt de Politie de drone van de Hagenaar in beslag. Mulder was bezig met maken van een korte film van twee skateboardende vrienden op een boulevard aan de Scheveningse kust. Naar aanleiding van deze vlucht werd zijn drone door de politie in beslag genomen.

Inbeslagname

Als reactie bij de video vertelt Mulder dat hij zijn drone waarschijnlijk binnen 14 dagen terug krijgt. Na twee korte telefoongesprekken met de heer Boonstra van de Luchtvaartpolitie, schrijft Mulder dat hij op korte termijn wordt uitgenodigd voor een gesprek waarbij hij een verklaring mag afleggen en de bezwaren te horen krijgt. Na dit gesprek denkt Mulder zijn drone terug krijgen en wordt de zaak overgedragen aan Justitie voor verdere beoordeling.

Schreeuw om aandacht

Tot genoegen van Mulder wist hij het SD-kaartje - het geheugen met alle opnames - uit de drone te halen. Niet om de opnames te verbergen, want deze deelt hij nog dezelfde dag om sympathisanten te vinden. Mulder is het namelijk niet eens met de inbeslagname van zijn drone en lucht zijn hart in de YouTube-comments.

Goede voorbereiding

Mulder claimt als een ervaren piloot een goede voorbereiding te hebben getroffen voor hij begon met vliegen op de bewuste dag. Zo vertelt hij dat voor vertrek de drone netjes heeft gecontroleerd en over een correcte verbinding met 21 GPS satellieten beschikte. Natuurlijk valt het niet te controleren, maar van iemand die vliegt met een peperdure Inspire 1 quadcopter mogen we toch verwachten dat hij de regelgeving kent en weet wat ie doet.

Daglicht

Zelfverzekerd spreekt Mulder uit dat de opname is gemaakt tijdens zonsondergang op een zeer goed verlichte boulevard. Toch is in de video duidelijk te zien dat het relatief donker is op het moment van de vlucht, wat betekent dat de boze dronepiloot niet heeft gevlogen bij daglicht. Op zijn YouTube-kanaal vinden we nog een video van Mulder waarbij hij de regels van vliegen bij daglicht aan zijn laars lapt. Dit gegeven zal niet in het voordeel van de verdachte dronepiloot werken.

Vertrekpunt

Mulder geeft aan goed te hebben nagedacht over zijn keuze voor de vertrek- en vlieglocatie, maar ook dit is een discutabel punt. In de video van de skateboarders is te zien hoe de drone vertrekt en landt op de boulevard. Mulder geeft aan deze plaats bewust te hebben gekozen vanwege de goede verlichting, maar het aanwezige verkeer trekt zijn keuze in twijfel. dutch-fellow-menno-mulder-den-haagdutch-fellow-menno-mulder-den-haag

Commercieel?

De drone video's zijn te vinden in de social media accounts van Dutch Fellow. Mulder spreekt in zijn commentaar niet uit gecertificeerd drone-piloot te zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat hij (of zijn bedrijf) geen vergunning heeft, deze informatie is tot op heden nog niet bekend.

Regelgeving

Aangezien de regelgeving simpelweg niet is voorbereid op dit nieuwe fenomeen, lijkt het wel of Justitie ook nog niet goed weet hoe te handelen met dergelijke incidenten. Dit kan in deze zaak in het voordeel van Mulder werken en resulteren in een relatief lichte straf danwel vrijspraak. Zelfs Minister van Veiligheid en Justitie G.A. van der Steur kon in de vergadering over drones van afgelopen donderdag geen antwoord geven op de vraag welke straffen momenteel gelden voor de overtreders van de huidige regelgeving. drone-den-haag-boulevard-scheveningen-luchtopname-politiedrone-den-haag-boulevard-scheveningen-luchtopname-politie

Regelgeving

De pijlen staan bepaald niet in de richting van Mulder. Toch blijft het belangrijkste van deze zaak dat de overheid een gedetailleerde regelgeving gaat opstellen en vervolgens deze duidelijk gaat communiceren in de richting van gebruikers. Het aantal drones in de lucht - ook in Nederland - neemt iedere dag toe en de kans op incidenten wordt daarom steeds groter.

4 Reacties

  1. Arjan Markt

    Volgens mij staat de 'straf' (de inbeslagname van een dure drone) in geen enkele verhouding met de overtreding (boete paar honderd euro). Zou betekenen dat hij hem toch wel een keer terug moet kunnen krijgen....

  2. martijn

    tja juist omdat de gemiddelde agent de regels niet kent worden ze in beslag genomen al is de gekozen plek ook een no fly zone en zeker s'avonds

  3. sb

    hallo, volgens mij is het zo dat je mag vliegen tot ongeveer een kwartier na zonsondergang en een kwartier voor zonsopgang, er schijnt een site te zijn waar je exact per dag kan kijken tot hoe laat je kan vliegen, anders zou het zelfs onmogelijk zijn om een zonsondergang te filmen omdat elke agent je drone zou kunnen afpakken omdat HIJ het misschien wel te donker of te schemerig vindt

  4. Menno Mulder

    Hey fellows, Allereerst, ik heb mijn drone weer terug met de belofte dat men hem niet open geschroefd heeft of andere capriolen mee uitgehaald heeft, heb namelijk iets meer vertrouwen in DJI dan de politie als het om knutselen met vliegmachines gaat. Het verhoor met de heer Boonstra (luchtvaart politie) is telefonisch afgehandeld en was een goed gesprek zonder spanning. Het dossier is richting justitie nu en er zal naar verwachting een schikkingsvoorstel worden gedaan. Wat het artikel van de redactie van drones.nl betreft. Ook zij zouden iets beter hun huiswerk kunnen doen want, SB (derde reactie) heeft het namelijk bij het rechte eind. Zonsondergang wordt gehanteerd als richtlijn wanneer het over donker of licht gaat. In beide filmpjes kun je zien dat de zon aan het zakken is. Bij het skatebord filmpje is dit helaas minder goed te zien vanwege het wolkendek dat ervoor zit maar, de rode gloed in de lucht komt echt niet van de maan! Daarnaast is de Inspire een super machine met veel instellingen voor zowel fotografie en video. Tijdens dit filmpje waren we manual aan filmen en was de camera +/- 1 meter boven de boulevard ingesteld (veel licht dus vanwege de nieuwe LED lantaarnpalen). Vooral de politie zorgt voor veel onrust en onduidelijkheden. Zo geef ik nog geen maand geleden een demonstratie aan twee agenten op nog geen 100 m. hemelsbreed van de plek waar mijn drone in beslag werd genomen. Nu blijkt dat al deze mensen werkzaam zijn op hetzelfde bureau, te weten bureau Scheveningen, dringt tot mij door dat het probleem "hoe om te gaan met drones" bij de politie veel groter is dan dat ik al dacht. Als het zo lokaal al niet lukt om consequent op te treden dan kun je het verder zelf wel invullen hoe dat landelijk zal gaan. Tot slot, de reden dat ik inmiddels bijna 3 jaar schadevrij vlieg (mijn eerste vliegmachine kwam uit Parijs, Ar Parrot) heeft dan ook niets met wetten en regels te maken want, die zijn zo onduidelijk dat zelfs de politie niet weet hoe men hiermee om moet gaan en alles met gezond boeren verstand gebruiken te maken.

Plaats een reactie