In de toekomst zijn er mogelijk autonoom vliegende drones te zien door het bestuderen van vleermuizen. Vleermuizen zijn in staat om in het donker obstakels te ontwijken en wetenschappers onderzoeken of deze ontwijkmethode ook bij drones mogelijk is.

Echolocatie

Vleermuizen zijn nachtdieren. Om in de nacht te kunnen jagen op bijvoorbeeld insecten worden niet alleen de ogen gebruikt om te kijken maar ook de oren. Om veilig te kunnen vliegen worden signalen uitgezonden door de vleermuis die weerkaatsen bij een obstakel. De weerkaatsing (echo) komt weer terug bij de vleermuis, waar vervolgens de locatie van het obstakel uit opgemaakt kan worden. Dit wordt echolocatie genoemd. Om uiteindelijk een scherp beeld te vormen van de echo's maakt de vleermuis ultrasone geluiden die voor een mens niet hoorbaar zijn. vleermuis-echolocatie-615x350vleermuis-echolocatie-615x350

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers uit Bristol en Antwerpen zijn het echter niet eens met de theorie dat vleermuizen obstakels ontwijken door echo's te interpreteren. Zij hebben onderzoek gedaan (gepubliceerd in PLOS Computational Biology) en kwamen met de conclusie: "Vleermuizen kunnen het volume van de echo's in het linker- en rechteroor vergelijken en vervolgens wegvliegen van de kant waar de luidste echo wordt opgepikt", aldus onderzoeker Dieter Vanderelst. Vanderelst geeft ook aan dat de vleermuis scherper weg zal draaien wanneer er minder vertraging op de echo zit omdat de obstakels dan dichterbij zijn.

Dimensionale niveau's

Ook kan er uit het onderzoek geconcludeerd worden dat het bovenstaande niet alleen op een tweedimensionaal- maar ook op een driedimensionaal niveau werkt. Een aantal vleermuizensoorten bewegen de oren, en van andere soorten wordt verwacht dat de oren licht asymmetrisch staan, om zo driedimensionale geluiden goed te kunnen verwerken.

Hypothese

Het is nog niet bewezen dat deze veronderstellingen daadwerkelijk kloppen, maar indien de theorie waar blijkt te zijn kunnen er relatief eenvoudig sensoren ontwikkeld worden om autonoom vliegende drones mogelijk te maken.

0 Reacties

    Plaats een reactie