Na lang wachten is het eindelijk zover; het brandweerkorps van Twente kan drones in gaan zetten om vuurzeeën tegen te gaan. De drone Argus, ofwel een voor de brandweer aangepaste Altura ATX8 van Aerialtronics, is de uitverkorene die de brandweer hierbij mag ondersteunen. De Argus kan vanuit de lucht voor belangrijke informatie zorgen die van belang is voor brandweerlieden.

De Argus

De Argus wordt ook wel een RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) genoemd. De Argus is een multirotor die van afstand bestuurd kan worden en hij vliegt terug naar de opstartplek wanneer hij bijvoorbeeld de verbinding verliest. Daarnaast is de drone uitgerust met een normale- en een warmtebeeldcamera. Ten slotte heeft de onbemande vuurbestrijder een maximale vliegsnelheid van 40 km/u en een gewicht van 7 kg. De beelden die de Argus maakt worden live naar de laptop van de piloot gestreamd en dus uiteindelijk niet opgeslagen, met betrekking tot de privacy. Het onbemande vliegtuigje zorgt ervoor dat brandweerlieden nog een stuk efficiënter en effectiever te werk kunnen gaan. Brandweer Twente houdt nu met Brandweer Midden- en West-Brabant een pilot om expertise op te doen zodat het gebruik van drones voor alle Nederlandse brandweerkorpsen toegestaan wordt.

Lange periode

Het heeft lang geduurd voordat de Argus daadwerkelijk ingezet mag worden. Na een lange periode waarin piloten werden opgeleid (2 zijn er opgeleid, en 2 volgen op dit moment de opleiding), procedures werden opgesteld en de Argus uiteraard werd getest mag de Argus eindelijk officieel de lucht in. Er moest daarnaast ook een operationeel handboek opgesteld in waar zaken zoals risicoanalyse en veiligheidssystemen in vermeld staan. Nu Brandweer Twente als eerste brandweerkorps een tijdelijke ontheffing heeft gekregen mag de Argus ook echt de lucht in.

Voorwaarden

De Argus mag echter pas bij speciale gevallen de lucht in. In ernstige gevallen zoals bijvoorbeeld een natuurbrand of een vermissing mag de Argus pas ingezet worden. Hij is dus niet bedoelt voor kleine branden. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden voordat de onbemande brandweerkopter de lucht in mag. Er moet aan een vijftal voorwaarden voldaan zijn:

  • Er mag alleen gevlogen worden bij daglicht
  • Er mag alleen gevlogen worden boven 0 graden Celsius
  • Het zicht moet meer dan 1,5 km zijn
  • De wolken mogen niet lager hangen dan 150 meter
  • Maximale windkracht is 12 m/s
argus-drone-brandweer-twente-615x350argus-drone-brandweer-twente-615x350

2 Reacties

  1. Jack Bemelmans

    Dus met andere woorden, mag hij nooit vliegen.

  2. Matthieu Wiersma

    hier heb ik vorig jaar me profiel werkstuk over gedaan en ook zelf zo'n drone gebrouwd met 2 cameras

Plaats een reactie