Het jonge dronebedrijf Skyeye uit Genk, België is failliet. De bedrijfsleiding gooit de handdoek in de ring omdat de hoog ontwikkelde drones door gebrek aan regelgeving nog altijd moeilijk verkocht raken. De curatoren gaan nu samen met oprichter Geert Nijst op zoek naar investeerders voor een doorstart.

Skyeye

Skyeye werd drie jaar geleden opgericht door Geert Nijst, één van de pioniers op het gebied van drones in België. Het jonge bedrijf legde zich toe op de ontwikkeling en verkoop van performante drones voor industriële bedrijven en professionele organisaties. Die kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld de inspectie van windmolens, van industriële installaties, hoogspannings- en pijpleidingen of voor de inspectie van brandhaarden en het zoeken naar eventuele slachtoffers. De drones kosten dan ook snel verschillende tienduizenden euro’s.

Goed op weg

“Wij waren erg ver in de ontwikkeling van onze professionele toestellen”, zegt Geert Nijst. “Niet enkel op vlak van software, maar ook inzake speciale camera’s die vanaf relatief verre afstand toch zeer gedetailleerde beelden kunnen schieten. Bovendien zijn we erin geslaagd om de stabiliteit van onze toestellen zeer robuust te maken. Zelfs met twee van de vier rotoren kunnen de drones nog betrouwbaar bestuurd worden.”skyeye-failliet-geert-nijst-belgie-oprichterskyeye-failliet-geert-nijst-belgie-oprichter

Regelgeving

Probleem is dat er nog (altijd) geen regelgeving is voor vluchten met drones. “Grote bedrijven zijn wel erg geïnteresseerd, maar kijken om die reden de kat nog uit de boom. Toen we er drie jaar geleden aan begonnen, hadden we ook niet gedacht dat het zo lang zou duren voor er een regelgevend kader zou zijn. Met als gevolg dat we veel geld moeten stoppen in de ontwikkeling van onze toestellen en in loonkosten, maar dat niet kunnen recupereren door de verkoop”, legt Nijst uit. “Hier en daar hebben we wat leuke projecten kunnen realiseren, maar dat was niet voldoende om alle kosten te dekken."

Regelgeving

Voor Skyeye bleef er geen andere mogelijkheid dan de activiteiten te staken. De rechtbank van Koophandel in Tongeren heeft dinsdag het faillissement uitgesproken. De zes medewerkers van Skyeye zijn ontslagen. Ook de curatoren zijn onder de indruk van de technologie die Skyeye heeft weten ontwikkelen.

Doorstart

“Het zou zonde zijn om dit allemaal verloren te laten gaan”, zegt curator Felix Ruysschaert. “Wij gaan er alles aan doen om dit bedrijf een doorstart te laten maken en daarvoor investeerders te zoeken. Deze knowhow mag niet verloren gaan.” Ook Geert Nijst wil mee aan die kar trekken. “Wie nu nog van nul moet beginnen in de dronewereld, komt hopeloos te laat. We hopen onze voorsprong te kunnen behouden.”

0 Reacties

    Plaats een reactie