Met de toenemende populariteit van drones neemt ook de interesse voor een anti-drone systeem toe.
Tot op heden is er nog geen ultieme oplossing gevonden om ongewenste drones op afstand te kunnen stoppen. Er zijn diverse bedrijven ter wereld die werken aan verschillende anti-drone afweersystemen. Business Insider zette de 6 beste anti-drone oplossingen op een rijtje met een duidelijke grafische weergave.
Een manier om ongewenste drones te vangen is door andere drones in te zetten met vangnetten. Wanneer er een ongewenste drone gespot wordt, zal een drone met een groot vangnet onder zich de vijandige drone proberen te vangen. De drone raakt verstrengeld in het vangnet en hierdoor kan de vangende drone de vijandige drone met precisie aan de grond zetten. In de Japanse hoofdstad Tokio heeft de politie de werking van een dergelijk systeem gedemonstreerd.
Een andere denkbare oplossing is dat ongewenste drones uit het luchtruim worden gehaald met behulp van stoorzenders. Een anti-drone afweersysteem zorgt bijvoorbeeld voor een radiografische storing waardoor de vijandige drone letterlijk zijn besturing kwijt raakt. Ook wordt er gewerkt aan een systeem waarmee de besturing wordt overgenomen zodat met uiterste zorg de landing in kan worden gezet. Het Amerikaanse bedrijf Battelle Innovations is bezig met de ontwikkeling van de DroneDefender: een systeem dat door gebruik van radiogolven ongewenste drones onschadelijk kan maken.
De Nederlandse politie haalde dit jaar het wereldwijde nieuws met het bericht dat zij experimenteren met roofvogels om vijandige drones te kunnen uitschakelen. In samenwerking met een roofvogeltrainer wordt een roofvogel ingezet om een ongewenste drone te vangen en met enig voorzichtigheid naar de grond te brengen. Het is goed dat de Nederlandse politie alle mogelijke oplossingen onder de loep neemt, maar toch lijkt dit anti-drone systeem niet echt praktisch en allesbehalve diervriendelijk.
Ongewenste drones kunnen ook vanaf de grond worden uitgeschakeld met een pistool dat een vangnet afvuurt. Dankzij een dergelijk oplossing hoeft er geen drone de lucht in, maar kunnen gemachtigde autoriteiten vanaf de grond een vijandige drone uitschakelen. Na gevangen genomen te zijn in het vangnet wordt er een parachute gebruikt om de ongewenste drone rustig aan de grond te krijgen. Het Britse bedrijf OpenWorks Engineering demonstreerde vorige maand de SkyWall 100, een pistool dat een vanget afschiet en drones tot 100 meter afstand kan onderscheppen.
Voorgaand anti-drone afweersysteem kan natuurlijk ook aan een drone worden gemonteerd waardoor er een nieuw afweersysteem ontstaat: een drone met net-pistool. Doordat het net-pistool bevestigd is aan een drone is de reikwijdte van het apparaat vele malen groter dan dat het apparaat op een vaste plek aan de grond staat. Overal ter wereld werkt men aan een zogenaamde oplossing. Onderzoekers aan de Technische Universiteit van Michigan hebben een drone ontwikkeld die gericht een net kan afschieten in de richting van een andere drone. Het vangnet zit met een touw aan de schietende drone vast waardoor de vijandige drone kan worden weggetakeld nadat deze gevangen genomen is in het vangnet. Deze maand demonstreerde het Nederlandse bedrijf Delft Dynamics haar DroneCatcher, een een drone met een vangnet afvuursysteem. Het vangnet is niet vastgekoppeld aan de schietende drone, maar heeft een parachute die ervoor zorgt dat de gevangen genomen drone niet ongecontroleerd crasht.
Natuurlijk kan men op de 'ouderwetse manier' met een geweer vanaf de grond een vijandige drone uit de lucht schieten. Snel, gemakkelijk en erg doeltreffend. Dit blijkt wel uit de verschillende situaties waar schietgrage Amerikaanse burgers een drone boven hun tuin uitschakelden. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bevestigde afgelopen week dat het neerschieten van drone vanaf heden als een vergelijkbare misdaad wordt gezien als het neerschieten van een vliegtuig, helikopter of ander vliegend apparaat. Het grote nadeel van een vijandige drone neerschieten is dat de landing niet gecontroleerd kan worden.
Bron: Business Insider
Gebruik een waterkanon / brandweerslang dan komt hij echt naar beneden.
DRONES.nl biedt een verzameling van nieuwsberichten over drones in categorieën als: Drones, Accessoires, Luchtfotografie, FPV racing, Evenementen, Technologie, Bezorging en Opmerkelijk.
Naast nieuws vind je ook video’s , bedrijven, events en forum over drones, oftewel de kleine vliegtuigjes zonder piloot ook wel aangeduid als multicopters, quadcopters, hexacopters, octocopters, helikopters, UAV en andere onbemande luchtvaartuigen en op afstand bestuurbare vliegtuigjes.
Via de handige dronevergelijker kun je razendsnel alle drones zoeken op basis van bepaalde kenmerken. Via de zoekmachine vind je alle populaire modellen drones van bekende merken.
[message]