Wat kunnen we doen om ons te beschermen tegen mensen die ons bedreigen met behulp van drones? Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium buigt zich over dit vraagstuk.

Onderzoek

Joost van Doesburg, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers stelt dat het een kwestie van tijd is voordat er doden vallen. Het grote probleem met drones, bestuurd door kwaadwillende piloten, is dat de besturing, draadloos, moeilijk te onderbreken is. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is eind vorig jaar een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om drones die op enige manier de veiligheid bedreigen aan te pakken.

Radiofrequenties hacken

Volgens Jasper van der Jagt is het mogelijk om de radiofrequentie die gebruikt wordt voor de communicatie tussen de drone en afstandsbediening te hacken. Wanneer deze frequentie, op 2,4 GHz, word overgenomen kan men deze blokkeren waardoor de drones onbestuurbaar raken en uiteindelijk neer zullen storten.

Radiofrequentie hacken tegen drone-dreiging

Incident Schiphol

Afgelopen vrijdag, 1 april 2016, werden we nog opgeschrikt door een ernstig incident met een drone in de buurt van Schiphol. Drie piloten meldden toen dat ze tijdens de landing opschrikt werden door een drone die rakelings langs het toestel vloog. Een Nederlandse piloot moest zelfs een gevaarlijke manoeuvre uithalen om een botsing te voorkomen.

1 Reacties

  1. Van de kant

    Korte mette met dat soort vliegers maken, alles afpakken en een voorwaardelijk boete op leggen, ook profs.

Plaats een reactie