Van een vliegende drone kijkt niemand meer op, maar van een drone met een robotarm en een schoonmaakborstel heeft nog niemand gehoord. Wordt wel aan gewerkt, zo meldt BNR.

Windmolens

Het idee komt voort uit de praktijk. Tijdens onderhoud van een windmolen werkt een monteur op grote hoogte om de windmolen te inspecteren. Door zich in een harnas te hijsen waagt de monteur letterlijk zijn leven om deze taak uit te voeren.

In Twente worden eerste stappen gezet naar schoonmaak-drone

Aanraken

Een inspectie van een windmolen betekent niet alleen visuele inspectie, maar tijdens deze inspectie is het ook noodzakelijk om de bladen aan te raken. Bijvoorbeeld om te meten of de elektrische aarding goed is in geval van een blikseminslag. Daarnaast levert een visuele inspectie ook vragen zoals: "Zijn die oneffenheden een beschadiging of is het vuil?".

Primeur

Het overnemen van een dergelijke taak zou natuurlijk uitstekend zijn als drones dit kunnen waarmaken. Tot op heden zijn er nog geen drones gesignaleerd die dat kunnen, maar hier schijnt verandering te komen. Stefano Stramigioli, hoogleraar aan de TU Twente, laat deze week zien hoe dergelijke taken nu in een laboratorium kunnen worden uitgevoerd. Drones die een muur kunnen aanraken en zelfs met een schoonmaakborstel in de weer gaan.

In Twente worden eerste stappen gezet naar schoonmaak-drone

Aeroworks

Deze week komen alle Europese universiteiten en bedrijven bijeen op de TU Twente ten behoeve van het project AEROWORKS. Het AEROWORKS-consortium bestaat uit toonaangevende academische en private organisaties in de robotica: Universiteiten van Twente, Zurich (ETH), Lulea, Patras, Kungliga Tekniska Hogskolan (KTH), Ascending Technologies, Alstrom Inspection Robotics en energieproducent Skelleftea Kraft. Zij krijgen uit het door de EU gefinancierde onderzoeksprogramma Horizon2020 3,7 miljoen euro voor dit project.

In Twente worden eerste stappen gezet naar schoonmaak-drone

0 Reacties

    Plaats een reactie