Zodra Delft Aerial Robotics (DAR) nog een paar problemen heeft opgelost, is de eerste autonoom vliegende drone van DAR klaar om te vliegen. Volgens een reële schatting is volgend jaar het eerste prototype klaar om getest te worden. 6 maanden later moet de drone optimaal werken en klaar zijn om de markt op te gaan.

DAR is een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van drones. Het bedrijf is onder andere een initiatief van de Lucas van Oostrom, oud-directeur van de Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics. Delft Aerial Robotics focust zich momenteel op de ontwikkeling van een autonome drone. Om een drone zelfstandig te maken heeft het apparaat Artificial Intelligence (AI) nodig. DAR gebruikt de techniek van Birds AI, reeds onderdeel van het bedrijf. Dankzij Artificial Intelligence kan een drone beelden opnemen en interpreteren. Dit betekent dat een drone een bepaald gebied kan filmen, begrijpen wat er op de beelden gebeurt en als het nodig is actie ondernemen. Dit is in de praktijk bijvoorbeeld erg handig voor boeren, die autonome drones zelfstandig boven hun gewassen kunnen laten vliegen.

“Stel je voor dat er ergens een grote doos staat met een drone erin. Een boer geeft de opdracht dat de drone op een stuk land moet kijken naar een bepaalde plant. De doos gaat open, de drone stijgt op, stuurt zijn informatie naar een computer die alles analyseert en de drone keert terug naar zijn doos” aldus Lucas van Oostrum. Dankzij de autonome DAR drone kan een boer zijn gewassen beter in de gaten houden zonder zijn huiskamer te verlaten.

Delft Aerial Robotcs

Van Oostrom is al 5 jaar droneondernemer en een bekende naam in de dronewereld. Hij begon als directeur van de Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics. Samen met Bart Remes en Arie van de Ende richtte hij Delft Aerial Robotics op. Het bedrijf heeft zichzelf de missie gesteld om een netwerk van autonome drones te ontwikkelen, dat zonder tussenkomst van mensen volledig zelfstandig kan opereren. Birds AI is een onderdeel van DAR dat zich uitsluitend bezig houdt met het ontwikkelen van artificial intelligence. De techniek die hier uit voort komt sluit perfect aan bij DAR’s plannen om autonome drones te ontwikkelen.

DAR bezig met ontwikkeling autonome drone

Investeerders

Vorig jaar heeft de TU Delft een startkapitaal van een aantal miljoenen geïnvesteerd in DAR. Dankzij deze investering bezit de TU Delft nu ongeveer 30% van de aandelen. Lucas van Oostrum vindt dit een goede deal, omdat er op deze manier voldoende ruimte is voor andere investeerders. Zo heeft Van Oostrum niet alleen het beroemde Massachusetts Institute of Technology (MIT) en vliegtuigfabrikant Lockheed Martin aan weten te trekken, maar er ook voor gezorgd dat ze investeren in 7 andere bedrijven, waaronder Birds AI.

Problemen

DAR zoekt nog naar oplossingen voor 4 problemen voordat de autonome drone klaar is. Allereerst moet de drone nog zelfstandig zijn omgeving kunnen herkennen en in staat zijn zelfstandig te navigeren. Daarnaast moet de drone het object of gebied kunnen herkennen naar waar hij op zoek is. De verwerking van de enorme hoeveelheid data die door de drone wordt vastgelegd moet nog op een begrijpelijke manier worden omgezet. Tenslotte moet deze informatie soepel naar andere apparaten en sensoren kunnen worden gestuurd. Wanneer de problemen zijn opgelost, is de autonome drone van DAR klaar voor zijn eerste vlucht.

0 Reacties

    Plaats een reactie