Om het Amazonegebied te beschermen tegen kettingzagen en bulldozers worden binnenkort drones, satellieten en smartphones ingezet. Dit moet helpen om de aantasting van het natuurgebied te documenteren en voor de rechter te brengen.

Ontbossing

Ontbossing is een wereldwijd probleem dat tussen 2000 en 2014 meer dan 8 procent van de nog intacte bosgebieden heeft verwoest. Met een snelheid van 20 duizend hectare per dag wordt een gebied ten groote van de stad Amsterdam dagelijks verwoest. Door de inheemse bevolking van het Amazonegebied te voorzien van satellietbeelden, drones en smartphones is het mogelijk om de vernielingen vast te leggen als bewijsvoering voor de rechter.

Alle ogen op de Amazone

Het antiontbossingsproject onder de naam 'Alle ogen op de Amazone' word georganiseerd om de gevolgen van ontbossing van het Amazonegebied tegen te gaan. De initiatiefnemers zijn onder andere ontwikkelingsorganisatie Hivos en Milieuorganisatie GreenPeece. Afgelopen maandag ontvingen zij 14,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij tijdens het GoedGeldGala.

Drones de nieuwe boswachters van het Amazonegebied

Bewijsmateriaal

Door de inzet van inheemse gemeenschappen te combineren met de mogelijkheden van moderne technologie moet het ontbossingsprobleem aangepakt worden. Met behulp van satellietgegevens worden lokale medewerkers gewaarschuwd zodra er ergens een houtkap wordt gesignaleerd. Vervolgens kunnen de boswachters met behulp van drones de aantasting van het bos gaan documenteren. Het bewijsmateriaal wordt gebruikt om overheden en rechters tot actie te dwingen. Vaak zitten er westerse multinationals achter de ontbossing in het Amazonegebied. Door de documentatie wordt hun betrokkenheid aan het licht gebracht.

0 Reacties

    Plaats een reactie