Op de KU in Leuven wordt al een aantal jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van drones. Deze drones zijn in staat om pakketjes te bezorgen, de brandweer te helpen en het ziekenhuis te ondersteunen. Met het laatste ontwerp van de CargoCopter zijn de ingenieurs bijna zover dat de drones gebruikt kunnen worden.

Cargocopter

In België wordt er gewerkt aan de CargoCopter die pakketten tot twee kilogram kan bezorgen. De drone is een combinatie van een quadcopter en een fixed-wing vliegtuig. Hierdoor kan hij verticaal opstijgen en in de lucht 90 graden draaien om vervolgens snelheden te bereiken van wel 150 kilometer per uur. De drone kan een afstand van ongeveer 50 kilometer overbruggen.

vertiKUL

De ingenieurs begonnen in 2014 met het eerste exemplaar van de Cargocopter. Toen werd de drone de vertiKUL genoemd en was al in staat om een kilogram met zich mee te dragen. De drone kon een pakket bezorgen over een afstand van 30 kilometer.

GPS

Inmiddels zijn de ingenieurs bijna vier jaar verder en is de drone verder ontwikkeld. De Cargocopter bestaat voor een groot deel uit onderdelen die gemaakt zijn met een 3D printer. Hierdoor konden er snel ontwerpwijzigingen gemaakt worden om de drone zo sneller en veiliger te maken. De drone is voorzien van een GPS-systeem dat op twee centimeter nauwkeurig de locatie van het toestel bepaalt.

Ondersteunen hulpdiensten

Naast het bezorgen van pakketten willen de ingenieurs de drones ook inzetten om de politie, brandweer en ambulance te ondersteunen. Doordat de drone verticaal kan opstijgen is hij makkelijk inzetbaar. Zo kan de drone surveilleren voor de politie, brandweer ondersteunen bij brand en een defibrillator brengen naar een locatie waar iemand een hartstilstand heeft.

KU Leuven ontwikkelt Cargocopter bezorgdrone

Wetgeving

Ondanks dat het niet lang meer duurt voordat de drone operationeel ingezet kan worden, laat de regelgeving bezorgingen met drones nog niet toe. Ook het niet kunnen testen van de drones heeft het onderzoek flink vertraagt. Gelukkig kunnen de onderzoekers tegenwoordig terecht bij Droneport in Sint-Truiden om test uit te voeren in een luchtruim dat speciaal voor drones kan worden afgesloten.

0 Reacties

    Plaats een reactie