Australische documentairemaker James Ricketson is recent veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf door een gerechtshof in Cambodja. Zijn misdaad? Een drone gebruiken om filmopnames te maken tijdens een politieke mars in het land.

Vonnis

Het gerechtshof van de Cambodjaanse hoofdstad, Pnom Penh, oordeelde Ricketson schuldig bevonden aan spionage en legde hem een gevangenisstraf op van zes jaar. De aanklacht is het filmen van een politieke mars met zijn drone voor spionagewerkzaamheden. Volgens de rechter bracht de documentairemaker met zijn dronevlucht "de nationale veiligheid in gevaar".

Arrestatie

Ricketson zit al sinds juni 2017 in voorlopige hechtenis. Hij is gearresteerd toen hij met zijn drone aan het vliegen was tijdens een mars van de Cambodian National Rescue Party (CNRP). De CNRP was de grootste oppositiepartij en een bedreiging in de ogen van het huidige regime. Volgens het gerechtshof heeft Ricketson beelden geschoten in opdracht van de CNRP. Een partij die overigens door datzelfde gerechtshof in november 2017 ontbonden is.

Documentairemaker zes jaar de cel in voor dronevlucht in Cambodja

Zorgen

James Ricketson heeft dus al ruim anderhalf jaar vastgezeten en verhuist nu naar een andere gevangenis. Dat is in Cambodja vaak alles behalve een vooruitgang. De gevangenissen daar zijn erg sober. Zo zijn er bijvoorbeeld geen matrassen om op te slapen en krijgen gevangenen weinig tot geen medische aandacht. De familie van Ricketson maakt zich grote zorgen over het lot van de 69 jaar oude documentairemaker. "Zijn gezondheid is tijdens de voorlopige hechtenis al achteruit gegaan. We leven dagelijks met angst over wat er gaat gebeuren als dat verder doorzet", vertelt de familie aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Kritiek

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zich fel uitgesproken tegen de veroordeling. "Deze rechtszaak is een samenvatting van alles wat er mis is met het Cambodjaanse rechtssysteem. Belachelijke beschuldigingen, aanklagers met geen greintje bewijs en een rechter die politieke orders uitvoert in plaats van recht te spreken op basis van de feiten" laat Phil Robertson, hoofd van de Aziatische afdeling van HRW, weten in een statement.

Reactie

De Australische Minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, laat -in sterk contrast met de HRW- enkel weten dat dat de zaak Ricketson "onder de Cambodjaanse wet valt" en dat hij "gebruik kan maken van alle middelen die deze wet hem biedt."

Petitie

Er loopt inmiddels een petitie die pleit voor de vrijlating van Ricketson. Op de website Change.org kunnen mensen digitaal hun steun betuigen. Na enkele dagen dagen zijn er al ruim 105.000 handtekeningen verzameld. Tekenen kan hier.

Dronevliegen in het buitenland

Het is niet de eerste keer dat er een dronepiloot wordt opgepakt in Cambodja. Een paar maanden geleden werd er nog een Nederlandse vlogger opgepakt voor hetzelfde 'vergrijp'. Ook in andere landen kun je je drone soms maar beter in je koffer laten zitten. Zo werd in 2016 een dronepiloot gearresteerd op verdenking van spionage in het zonnige Cuba.

Zwarte lijst

Een scenario als dat van Ricketson kan iedere dronepiloot overkomen. Verdiep je daarom altijd goed in de plaatselijke regelgeving voordat je jouw drone laat opstijgen op buitenlands grondgebied. Om je op weg te helpen volgt hieronder een lijst van bekende landen waar dronevliegen volledig verboden is.

  • Algerije
  • Egypte
  • India
  • Irak
  • Iran
  • Madagascar
  • Marokko
  • Mongolië
  • Saudi Arabië
  • Syrië

Mocht je dus binnenkort op reis gaan naar één van deze landen dan kun je je drone maar beter thuis laten.

0 Reacties

    Plaats een reactie