Stropers hebben er definitief een nieuwe, onnatuurlijke vijand bij: drones. De vliegende camera's houden de grasvlakten en savannes van Kenia sinds 2012 goed in de gaten. Non-profitorganisatie Mara Elephant Project presenteerde onlangs de eerste resulaten - en die liegen er niet om.

Dronejacht

Keniaanse non-profitorganisatie Mara Elephant Project (MEP) zet sinds 2012 drones in bij de jacht op stropers. Het aantal illegaal gedode olifanten is mede hierdoor sterk teruggedrongen. De organisatie bracht dit positieve resultaat recent naar buiten.

Voordelen van drones

Drones zijn een belangrijk hulpmiddel in het arsenaal van de MEP. Door het perspectief vanuit de lucht kunnen olifanten goed in de gaten worden gehouden en kan er ook voorspeld worden welke richting ze optrekken. Dat niet alleen, maar de olifanten kunnen zelfs 'gestuurd' worden. Onze geslurfde vrienden zijn namelijk niet zo dol op het zoemende geluid van een drone. Als er stropers in het gebied zijn dan is dit een snelle en effectieve manier om de olifanten snel een veilige richting op te sturen.

Dronejacht op Keniaanse olifantenstropers groot succes

Samenwerking

Wanneer er een stroper gespot wordt, kan de drone dit meteen doorgeven aan de lokale ranger die verantwoordelijk is voor het betreffende gebied. Stropers worden hierdoor effectief en snel opgespoord. Mede dankzij deze samenwerking tussen mens en drone zijn er volgens de MEP sinds 2012 ruim 316 stropers opgepakt. Waar er in dat jaar nog 102 olifanten illegaal werden gedood, stond de teller eind 2017 op (slechts) 15.

Soorten drones

De drones die gebruikt worden in deze operaties zijn divers. Ze variëren van consumentendrones als de DJI Mavic Pro tot militaire drones die ook ingezet zijn bij het opsporen van ISIS en Al Qaeda kopstukken. Die laatste zijn ook uitgerust met warmtebeeld camera's om 's nachts te kunnen opereren. De MEP is een non-profit organisatie, dus een deel van de quadcopters die zij gebruiken komen voort uit donaties.

Ecosysteem

Olifanten zijn niet alleen mooie beesten om te zien, ze zijn ook van levensbelang voor het ecosysteem van de savanne. Ze eten planten die anders ongeremd kunnen groeien, wat resulteert in minder grasvlakten en meer struikgewassen. Veel diersoorten in Afrika zijn afhankelijk van de grasvlakten die de olifanten in stand houden. Het is dus een goede zaak dat drones deze grasvlakten scherp in het vizier hebben.



0 Reacties

    Plaats een reactie