Defensie zoekt naar manieren om kleine drones uit het luchtruim te halen. Daarvoor heeft het sinds kort een Counter Drone Unit opgericht die opzoek gaat naar manieren om kleine drones uit te schakelen.

Ongewenste drones

Na de drone-incidenten bij Gatwick Airport wordt er meer dan ooit gekeken naar anti-drone oplossingen. Ook Defensie is natuurlijk zeer geïnteresseerd in technologieën die ongewenste drones uit de lucht kunnen halen. Daarom richtte Defensie onlangs een Counter Drone Unit op dat is gevestigd op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

Stinger

Om drones met een verbrandingsmotor uit de lucht te halen kan Defensie een Stinger gebruiken. Dit luchtdoelraket zoekt de warmte van de verbrandingsmotor en schakelt deze uit. Kleine drones met elektromotors stralen veel minder warmte uit en zijn daarom moeilijker uit te schakelen.

Frequenties

De ontwikkelingen van drones gaan op een razend tempo en daardoor is het ontwikkelen van anti-drone oplossingen erg lastig. Nu vliegen veel drones via een 2,4Ghz of 5,8Ghz frequentie, maar er zijn ook verregaande ontwikkelingen op het gebied van drones die vliegen op het 5G signaal. Hierdoor is het ontwikkelen van systemen om drones door middel van frequentie storing uit de lucht te halen wellicht geen langdurige oplossing.

Lasersysteem

Defensie is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een lasersysteem. Hiervoor werkt het samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR. Dit systeem moet drones op een specifieke plek raken om ze binnen één schot onklaar te maken.

Counter Drone Unit van Defensie werkt aan anti-drone lasersysteem

Bron: Nieuwsuur

0 Reacties

    Plaats een reactie