De Nederlandse overheid voerde recent een experiment uit waarbij drones gelanceerd worden met behulp van raketten. Op deze manier kunnen de onbemande voertuigen razendsnel ter plaatse zijn om beelden te door te sturen van gevaarlijke situaties.

Lancering

Defensie heeft recent voor het eerst een drone gelanceerd met een raket. Met het systeem moeten militairen op het slagveld in de toekomst razendsnel live beelden kunnen krijgen in vijandelijk en/of gevaarlijk gebied.

Parachute

Met behulp van een raket kan een drone in slechts 70 seconden gemakkelijk een afstand van twaalf kilometer overbruggen. Eenmaal op bestemming valt de drone los van de raket en zweeft deze aan een parachute naar beneden. Door een sensor op de drone starten de propellers vervolgens op eigen kracht. Als alles goed is gegaan krijgen de eenheden vervolgens de beelden via de camera op een scherm geprojecteerd.

Defensie experimenteert met raketten die drones lanceren

Militaire mogelijkheden

Volgens majoor Laurens, stafofficier luchtoptreden bij Defensie, zou het systeem met name voor militairen die inlichtingen verzamelen een uitkomst zijn. "Wanneer eenheden een melding krijgen dat er op enkele kilometers afstand iets gaande is, kunnen we direct een drone lanceren om snel een beeld te krijgen van de situatie", aldus de specialist. De drones kan men ook inzetten als radar, afluisterapparatuur en zelfs als storingszender voor vijandelijke radiosignalen.

Experimenteel

De drones waarmee de Nederlandse Defensie nu testen houdt, zijn nog in de experimentele fase. Recent schafte Defensie nog vier 'standaard' Reaper-drones aan en het voordeel daarvan is dat deze ruim achttien uur in de lucht kunnen blijven. Toch zijn kleinere drones een waardevolle aanvulling, vindt Laurens. "Die grotere systemen kunnen ook bezig zijn met operaties waardoor ze niet altijd beschikbaar zijn voor eenheden die snel een overzicht willen hebben.’’

T-Minus

De raketten zijn ontworpen en gebouwd door T-Minus Engineering uit Delft. T-Minus een startup bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van raketgerelateerde producten, in eerste instantie voor de Europese markt. T-Minus Engineering werd in 2011 opgericht door vier raketdeskundigen en is gelieerd aan het prestigieuze Delft Aerospace Rocket Engineering.

0 Reacties

    Plaats een reactie