Op 31 december begint ook voor Nederlandse drone-bezitters een nieuw tijdperk. Dan gaan namelijk de nieuwe Europese droneregels in en die brengen heel wat veranderingen met zich mee. In dit artikel zetten we alle wijzigingen en voorwaarden zo compact mogelijk voor je op een rijtje.

Open, Specific en Certified categorie

Vanaf 31 december 2020 vervalt het onderscheid tussen hobbyisten en professionele dronepiloten. De regering gaat dan werken met drie categorieën: Open, Specific en Certified. Onder welke categorie val jij? Dat is afhankelijk van het risico dat bij je dronevlucht komt kijken. Over het algemeen zullen recreatieve dronepiloten voornamelijk onder de Open-categorie komen te vallen. Registratie is voor iedereen verplicht, behalve als je een speelgoeddrone zonder camera hebt.

Open categorie

De Open-categorie vervangt min of meer de huidige regeling modelvliegen en het ROC-light-brevet. Vlieg je vooral voor de fun? Dan is de kans groot dat je in deze categorie terecht komt. De Open-categorie bestaat op zijn beurt weer uit drie subcategorieën, aangeduid met A1, A2 en A3.

Alles over de Europese droneregels

Bezitters van de kleine DJI Mavic Mini hoeven geen online examen af te leggen of drone-registratie te doen, maar moeten zich wél als piloot registeren.

A1, A2 en A3

Drones die zeer weinig risico opleveren voor mensen op de grond vallen in de A1 categorie. De A2 subcategorie is bedoeld voor drones met een maximaal gewicht van 2kg (al gaat dit in de toekomst omhoog). A3 bevat naast hele zware drones (max 25 kg) ook FPV racemodellen. Dit vanwege de zeer hoge snelheden van droneracing in combinatie met ontvlambare onderdelen.

Specific en Certified-categorie

Voor geavanceerdere vluchten introduceert men de Specific-categorie. Denk hierbij aan BVLOS vliegen, hoger vliegen dan 120 meter, vliegen met een drone zwaarder dan 25 kilogram of een combinatie van al het bovenstaande. Voor vluchten met een zeer hoog risico is er tenslotte de Certified-categorie. Denk hierbij aan vervoer van zware vrachten of gevaarlijke stoffen per drone.

Productlabel

Om het makkelijker te maken de juiste categorie drone te kopen, krijgen nieuwere drones een identificatielabel mee. Dit is afhankelijk van het gewicht een C0, C1, C2, C3 of C4-label. Vanaf 2023 is dit label pas verplicht, dus tot die tijd is het goed doorlezen van alle beschikbare informatie aan te raden om te weten in welke categorie je dronevlucht thuis hoort.

Alles over de Europese droneregelsLet op: de maximum gewichten voor de betreffende A-categorieën liggen op moment van schrijven lager dan in 2023

EU-dronebewijs en registratie

Met de nieuwe wetgeving moeten veel dronepiloten voortaan een vliegbewijs kunnen presenteren, die men behaalt na een online kennistoets. Voor zware drones (momenteel vanaf 500 gram) komt daar nog een tweede theorietoets bij en een praktijkgedeelte. Alleen voor drones die minder wegen dan 250 gram maakt men een uitzondering. DJI speelt hier slim op in door de Mini-serie 249 gram te maken.

Registratie verplicht

Bestuurders van drones die minder wegen dan 250 gram hoeven geen examen of cursus te doen. Wel moet iedere piloot zich registreren, tenzij het gaat om een speelgoeddrone zonder camera. Registreren kan vanaf 31 december online via het RDW.

Drone ID

Na registratie ontvang je een uniek digitaal registratienummer. In de nabije toekomst is je drone verplicht dit signaal uit te zenden en het nummer moet ook op je drone staan, bijvoorbeeld in de vorm van een klein stickertje. Het idee er achter is dat handhavers de drone te alle tijden kunnen herkennen.

Alles over de Europese droneregels

Online registratie en kosten

In Nederland is alles omtrent vliegbewijzen geregeld via de RDW. De kosten bedragen 10 euro per verstrekt bewijs. Het EU-dronebewijs is 5 jaar geldig. Nog los van het vliegbewijs is het vanaf 31 december 2020 verplicht om als dronepiloot geregistreerd te staan. Vanaf dat moment opent de online registratie zich ook.

Bestaande ROC-vergunningen

Indien je als dronepiloot nog een bestaande ROC-Light of ROC-vergunning hebt, dan is deze vanaf 31 december 2020 nog een jaar geldig. Daarna verwacht de overheid dat je registratie en indien nodig, bijbehorende examens en cursussen conform de nieuwe droneregels op orde hebt. Indien je niets doet, vervallen deze vergunningen dus op 31 december 2021.


Meer informatie

De insteek van dit artikel is om een overzichtelijk en compact overzicht te maken van een wirwar aan nieuwe regelementen die accuraat is op moment van schrijven. Mocht je na het lezen nog niet het antwoord hebben gevonden op jouw specifieke vraag, dan is het raadzaam om een kijkje te nemen op de website van de Rijksoverheid. Hier vind je de meest actuele informatie.

0 Reacties

    Plaats een reactie